Zwierzęta świata

ZOO - strona główna Mapa strony Atom feed Wyszukaj
 
 

Zwierzęta - atlas zwierząt
 

» Bawół afrykański     2008-08-04

Bawół afrykańskiBawół afrykański Syncerus caffer ssak roślinożerny z rodziny krętorogich. Występuje na terenie południowej i wschodniej Afryki. Zamieszkuje sawanny oraz busz.
  • Wygląd: Duża głowa ozdobiona potężnymi zakręconymi rogami. Sierść o barwie czarnej lub brązowej.
  • Wymiary: długość do 300 cm, ogon do 110 cm, wysokość w kłębie do 170 cm, waga do 900 kg .
  • Zwierzę roślinożerne, spędza od 8 do 10 godzin dziennie na jedzeniu.
  • Żyją w dużych stadach, które wędrują w poszukiwaniu dogodnych pastwisk, potrafią biec z prędkością 57 km/h
  • Po ciąży trwającej prawie 12 miesięcy rodzi się 1 młode.
  • Naturalnymi wrogami są lwy.



Tagi: Bawół afrykański Syncerus caffer ssak krętorogie Afryka sawanny busz
 

 

Pokaż Ukryj Związane z zoo